4. Díl: Kolik stojí vývoj mobilní aplikace?

Mobilní aplikace
< | 3 minuty čtení | Pavel />
mobile pricing 4
V předchozích dílech jsme se zaměřili na cenu vývoje aplikace, co všechno je potřeba nacenit a kde se dá ušetřit. Také jsme si ukázali příklad, kdy se z malé aplikace postupně stal rozsáhlý projekt. V dalším článku jsme se věnovali technologiím, které lze použít pro vývoj mobilních aplikací. Tentokrát se zaměříme na to, co se stane, když je aplikace hotová, otestovaná a klient ji chce publikovat.

Hotovo: Publikace aplikace na App Store a Google Play

Programátoři dokončili svou práci, testeři provedli všechny zkoušky a scrum master uzavřel poslední tickety. Klient je spokojený a chce, aby si jeho aplikaci začali stahovat stovky nebo tisíce uživatelů a spokojeně ji používali ve svých telefonech a tabletech. Nastal čas publikace aplikace na App Store a Google Play. Zejména v případě App Store a Apple produktů je to klíčový krok, protože je to jediný způsob, jak aplikaci dostat k uživatelům.

Co se děje při publikování aplikace na Google Play a App Store?

Proces publikování aplikace do obchodů Google Play a App Store je pro klienta i vývojáře velkou událostí. Zejména u Apple a App Store nejde o minutovou záležitost, proto se na něj podíváme podrobněji.

Publikace na App Store

Pro publikaci na App Store je potřeba Apple zařízení, jako je MacBook nebo počítač Mac. Publikace probíhá přes program Xcode, ve kterém se aplikace vyvíjí. Před samotným publikováním se vyplní informace o aplikaci v App Store, jako jsou věková omezení, odkazy na GDPR a podobně. Následně se propojí App Store a Xcode a aplikace se publikuje.

Apple poté aplikaci zkontroluje, zda respektuje jeho pravidla a zásady. Pokud nenajde žádné pochybení, aplikaci schválí a ta se dostane mezi uživatele. Pokud zjistí nějaké problémy, vývojáře upozorní a požaduje opravu nebo dovysvětlení. Tyto drobné opravy zahrnujeme již při naceňování aplikace. V případě větších změn konzultujeme postup s klientem, protože na ně v rozpočtu nemusí být místo.

Proces schvalování aplikace na App Store může trvat od 3 dnů a déle.

Publikace na Google Play

Proces publikace na Google Play je podobný jako u Applu, ale publikovat lze z jakéhokoliv počítače s aktuálním operačním systémem Windows, Linux nebo macOS. Kontrola je obvykle rychlejší a četnost poznámek a oprav je často nižší než u App Store.

Vývojářský účet na App Store

Pro publikaci na App Store nabízíme dvě možnosti. Klient si může s naší asistencí vytvořit vlastní Apple vývojářský účet, přes který bude aplikaci publikovat. Následně nám poskytne přístupy pro publikaci. Výhodou je, že klient je hlavním administrátorem a může účet prodat společně s aplikací. Nevýhodou je nutnost hlídat roční poplatky a různé výzvy od Applu.

Druhá varianta je nabídnutí prostoru na našem firemním App Store. Jedná se o app hosting, kde klient dostane přístupové údaje pro správu textů, komentářů a recenzí. O provoz App Store se staráme my, což snižuje roční náklady.

Vývojářský účet na Google Play

I pro publikaci na Google Play je potřeba vývojářský účet, který je levnější než u Applu. Nabízíme možnost app hostingu, takže klient nemusí zakládat vlastní účet.

Ať už jde o publikaci na App Store nebo Google Play, s našimi klienty vždy probereme možná řešení a doporučíme to nejlepší pro jejich aplikaci a obchodní model.

Pokud zvažujete vývoj mobilní aplikace, neváhejte nás kontaktovat. Rádi pro vás aplikaci vytvoříme.

Nejnovější články

<Technologie a příběhy klientů />

Globální výpadek systému Windows – Co se stalo a jak tomu předcházet?

Jak poznat webosaura, aneb můj web by potřeboval modernizaci

Proč si Nechat Udělat Web na Míru?