3. Díl: Kolik stojí vývoj mobilní aplikace?

Mobilní aplikace
< | 2 minuty čtení | Pavel />
mobile pricing 3
V prvním díle seriálu o ceně vývoje mobilní aplikace jsme se zaměřili na odhad nákladů, které jsou velmi individuální a odrážejí vaše specifické požadavky. Ve druhém díle jsme prozkoumali možnosti, jak můžete ušetřit finanční prostředky investicí svého času. Dnes se podíváme na praktický příklad, který nám ukáže, že mobilní aplikace bez serverové části často není plně funkční. Zjistíme, jak se z "jednoduché aplikace" může stát komplexní "obr".

Všichni to známe. Máme skvělý nápad na aplikaci nebo web, představíme ho svému partnerovi v IT službách a pak netrpělivě čekáme na odhad času a ceny, než si budeme moci na naši aplikaci sáhnout. Někdy však obdržíme odpověď, která zcela neodpovídá našim očekáváním. Přesně to se stalo jednomu našemu klientovi. Na jeho příkladu se podíváme na rozdíly v chápání pojmu mobilní aplikace z pohledu businessu a vývoje.

Klient nás oslovil s požadavkem na mobilní aplikaci, kterou považoval za jednoduchou. Měla umožňovat registraci nových uživatelů, přihlašování, nahrávání fotek s popisem, "lajkování" fotek ostatních uživatelů a zasílání notifikací o akcích na jejich fotkách.

Po zaslání cenové a časové nabídky jsme dostali velmi negativní reakci, z které jsme pochopili, že jsme se s klientem zcela nerozuměli ohledně oceňování aplikace. Začali jsme tedy zjišťovat, jak klient a my jako vývojáři chápeme celý proces vývoje aplikace.

Rychle jsme si uvědomili, že klient viděl jen samotnou aplikaci jako ikonu na obrazovce svého telefonu. Proto jsme mu vysvětlili, že vývoj mobilní aplikace a její cena nejsou jen o samotné aplikaci. Do vývoje je potřeba zahrnout i programování serverové části pro ukládání uživatelských dat a fotek, nastavení a integraci Google Firebase pro zasílání notifikací, administrativní panel pro správu příspěvků a uživatelů, a také grafický návrh a testování. A to je jen část celého procesu.

Jednou z posledních položek zahrnutých v ceně vývoje je publikování do App Store a Google Play. O tom, stejně jako o údržbě mobilních aplikací, si povíme v dalších článcích, protože je to téma samo o sobě.

Jak vidíte, vývoj mobilní aplikace není jen o umístění ikony na plochu vašeho telefonu. Skládá se z mnoha kroků a může být mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Cena vývoje je tvořena individuálně a odráží konkrétní požadavky a očekávání na aplikaci.

Proto je důležité vybrat si pro vývoj aplikace partnera, který vám poskytne maximální servis a transparentnost celého procesu. V případě zájmu nás neváhejte kontaktovat.

Nejnovější články

<Technologie a příběhy klientů />

Globální výpadek systému Windows – Co se stalo a jak tomu předcházet?

Jak poznat webosaura, aneb můj web by potřeboval modernizaci

Proč si Nechat Udělat Web na Míru?