Je Váš web zabezpečený? Pozor na rozdíl mezi HTTP a HTTPS

Web a webové stránky
Webové aplikace
< | 1 minuta čtení | Pavel />
http vs https
Určitě jste si všimli, že každá webová adresa začíná buď zkratkou HTTP nebo HTTPS. Ale co vlastně tyto zkratky znamenají a proč byste se měli jako uživatelé nebo provozovatelé webů na ně zaměřit? Přečtěte si, co je třeba vědět o těchto protokolech pro bezpečné prohlížení internetu.

V adresním řádku webových stránek se často setkáváme se zkratkami HTTP a HTTPS. Tyto protokoly určují způsob, jakým váš prohlížeč komunikuje s webovým serverem. Co ale tato jednoduchá změna znamená pro bezpečnost a správnou funkci webu?

HTTP, což znamená HyperText Transfer Protocol, přenáší data mezi prohlížečem a serverem otevřeně, bez šifrování. To znamená, že veškerá komunikace je snadno zachytitelná a čitelná, což může být rizikové zejména při přenosu citlivých informací jako jsou hesla nebo platební údaje.

Na druhé straně HTTPS, kde S značí Secure, šifruje veškerou komunikaci mezi prohlížečem a serverem. To znamená, že i když data mohou být zachycena, jsou šifrována a pro útočníka nečitelná. Tím je minimalizováno riziko odposlechu dat a podvržení komunikace.

Pro provozovatele webů je důležité, aby používali HTTPS pro všechny stránky, které zpracovávají citlivé informace. To nejen chrání uživatele, ale také zvyšuje důvěryhodnost webového prostředí. Pokud máte starší web stále fungující na HTTP, měli byste zvážit jeho aktualizaci na HTTPS. Jsme tu, abychom vám pomohli s tímto procesem a zajistili, že váš web bude bezpečný a spolehlivý pro všechny uživatele.

Tento přístup nejen zvyšuje bezpečnost, ale také přispívá k lepší SEO optimalizaci a zlepšuje uživatelskou důvěru ve vaše služby. Nebojte se nás kontaktovat pro konzultaci o přechodu na HTTPS a zajištění bezpečnosti vašeho webu.

Nejnovější články

<Technologie a příběhy klientů />

Globální výpadek systému Windows – Co se stalo a jak tomu předcházet?

Jak poznat webosaura, aneb můj web by potřeboval modernizaci

Proč si Nechat Udělat Web na Míru?