Co je to API a k čemu se používá?

Webové aplikace
< | 1 minuta čtení | Pavel />
API image
API, neboli Application Programming Interface, je termín, který často slýcháme, ale co si pod ním vlastně představit? Volně přeloženo jako přístupové rozhraní pro program, API umožňuje aplikacím vzájemně komunikovat. Jak konkrétně API funguje, kde se využívá a jak může být přínosné pro vaše podnikání? Pojďme se na to podívat blíže.

Co je to API?

Představte si API jako obsluhu v obchodě. Přijdete k ní a požádáte ji, aby vám donesla konkrétní věc, nebo se zeptáte na dostupnost jiné. Obsluha pak vykoná určité činnosti – například se podívá do skladu, na mapu prodejny, nebo se vydá hledat požadovanou věc – a následně vám odpoví, případně donese to, co jste chtěli.

Princip API je úplně stejný, jen místo lidí spolu komunikují dva programy. Jeden program něco požaduje od druhého a ten to pro něj obstará. Mezi sebou si takto mohou například povídat:

  • Webová stránka a server, kde běží databáze
  • Mobilní aplikace a server, kde běží databáze
  • Serverová část aplikace s vaším účetním programem

API tedy funguje jako prostředník, který zajišťuje, že různé části systému spolu efektivně komunikují.

Proč používat API?

API usnadňuje komunikaci mezi programy. Programy, které komunikují pomocí API, nemusí být napsané ve stejné technologii a často nemusí běžet ani na stejném zařízení, serveru nebo telefonu. API umožňuje komunikaci napříč internetem.

Když vaše aplikace využívá API třetích stran, může získat nové funkce. Například integrace s Facebook API umožňuje přihlašování do aplikace nebo webu pomocí Facebook účtu. Nebo propojení informačního systému s fakturačním systémem třetí strany.

Jak API pomůže v podnikání?

Využití API v podnikání otevírá mnoho příležitostí. Pokud využíváte API ostatních služeb, jako je Facebook, Gmail, nebo API platební brány či účetního systému, získáte rychle velké množství předpřipravených služeb. To snižuje náklady na vývoj aplikace nebo webu a také nároky na údržbu, protože udržujete pouze komunikační rozhraní ke službě třetí strany. Mnoho úkolů lze automatizovat a není je třeba dělat manuálně.

Pokud poskytujete API ostatním službám, usnadní vám to práci v získávání dat potřebných pro vaši činnost. Dobře zdokumentované a otestované API může být klíčovým faktorem při rozhodování klienta mezi vaší službou a službou konkurence.

Co je to REST API?

Často od nás uslyšíte, že námi vyvíjené weby, aplikace nebo informační systémy komunikují přes zabezpečené REST API. REST API je postavené na protokolu HTTP nebo HTTPS a funguje podobně jako načítání webových stránek. Pro vás je důležité vědět, že REST API je uznávaným standardem v IT vývoji a je aktivně používáno v různých projektech různých vývojových firem.

Pokud máte zájem o využití API ve svém projektu, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme s integrací a optimalizací vašich systémů.

Nejnovější články

<Technologie a příběhy klientů />

Globální výpadek systému Windows – Co se stalo a jak tomu předcházet?

Jak poznat webosaura, aneb můj web by potřeboval modernizaci

Proč si Nechat Udělat Web na Míru?